VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Effectenbewaarder Kas Bank drijft verder weg van eigen ambities

Een echt groeiaandeel. Dat moest effectenbewaarbank Kas Bank weer worden, betoogde bestuursvoorzitter Albert Roëll eind 2006. Vijf jaar en een crisis later blijkt van die ambitie niets verwezenlijkt.

De koers is in vijf jaar gehalveerd. In 2010 moest Kas Bank een nieuwe stap terug zetten.

De winst daalde met een kwart ten opzichte van een jaar eerder, de inkomsten namen met bijna 20 procent af tot euro 117 miljoen.

Kas Bank wijt de verdere teruggang aan de lage rente en de gezapigheid op de beurzen. Kas Bank houdt als bewaarbank grote pakketten aandelen aan voor institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars. Als die partijen weinig handelen, zoals in 2010, dan merkt Kas Bank dat aan de inkomsten.

Want de Amsterdamse effectenbank is niet de enige de effecten wil afwikkelen voor grote partijen. De concurrentie is groot volgens voorman Roëll.

Lage rente
De lage rente voelt Kas Bank vooral als het gaat om de eigen beleggingen. Het geld dat de bank verdient probeert het via beleggingen te vermeerderen. Kas Bank kiest daarbij voor een zeer behoudende strategie. Er wordt vooral belegd in staatsobligaties en die leveren bij de huidige rentestanden zeer weinig op.

Dat voorzichtige beleggingsbeleid hanteert Kas Bank al langer, van stuntwerk heeft de wat bedaagde bank nooit gehouden. De kredietcrisis heeft die risicoaversie alleen maar versterkt. Kas Bank moest flink afboeken op de obligaties die het had in het failliet gegane Lehman Brothers.

Klantenbinding
Van groei is dus geen sprake bij KAS Bank. Om toch aan klantenbinding te doen probeert het bedrijf het jaarlijkse lekkertje voor aandeelhouders, dividend, op peil te houden. Net als vorig jaar krijgen beleggers 0,73 euro per aandeel uitgekeerd, alleen kost het de bank nu een groter deel van zijn winst.

Het dividendrendement van Kas Bank staat nu op een procent of zes. Dat klinkt mooi maar is eigenlijk een onvervalst doekje voor het bloeden want de koers daalde over 2010 met meer dan 17 procent.

Iets meer zon
Ondanks de gefnuikte ambities van de afgelopen jaren blijft Albert Roell een positief ingesteld mens. Voor komend jaar verwacht hij beterschap. De rentes lopen wat op en ook het beursklimaat is volgens de bank minder onzeker.

En dan denkt de bank ook nog te kunnen profiteren van de fusie tussen Deutsche Boerse en NYSE Euronext. Het huidige NYSE Euronext was eerder van plan twee eigen clearinghuizen op te zetten. Dat zou nieuwe concurrentie betekenen voor Kas Bank.

Door de fusieplannen lijkt dat initiatief op losse schroeven te staan.
Specifieke voorspellingen voor 2011 geeft Kas Bank overigens niet. Misschien maar beter ook.

LEES OOK:

4 november 2010

27 april 2010

22 april 2009


Bekijk ook het video interview

 Albert Röell
CEO Kas Bank
21 maart 2009  



Gerelateerde artikelen